Over

Click here for English

In het licht komen, aan het licht komen

Wanneer ik een nieuwe steen heb om een beeld uit te maken, kijk ik er eens rustig naar, voel met m’n handen, neem weer wat afstand. Waar kan ik de steen ontsluiten, waar laat ik de steen de steen zijn? Waar kan ik het beeld onthullen, waar mag licht komen en waar respecteer ik wat gesloten blijft, in alle schoonheid die er al is?

Zo werk ik ook met mensen. Keer op keer maakt iemand de keuze wat hij laat zien en wat niet. Hoe dichtbij een ander mag komen. En keer op keer voel ik mij verrijkt als mens in het contact met de ander. Wanneer iemand zich gezien en erkend voelt, kunnen ook de kwaliteiten in het licht komen, kan iemand groeien en ontwikkelen.

 

Grote foto

Joost Nijhof aan het werk in Austerlitz

Biografie

Joost Nijhof is beeldend kunstenaar. Zij werkt met name in steen, meestal marmer, zowel figuratief als abstract. Bijna al haar beelden hebben een ruw, oorspronkelijk stuk steen. Ieder beeld is uniek. Joost heeft de VABK, Vrije Academie Beeldende Kunst, gevolgd. Daarnaast volgde ze diverse cursussen en werkstages zoals een land-art project in Diepkloof, in Zuid Afrika en in Nieuw Bethesda , een kunstenaarsdorp in de Grote Karoo, Zuid Afrika, een ‘levensKunst’stage. Jaarlijks werkt zij enkele weken in Pietrasanta in Italie , bij Carrara, waar het marmer uit de bergen wordt gehaald.

Naast het beeldhouwen is zij coach en trainer. Hoe bijzonder is het als mensen door het verkrijgen van inzichten wakkerder, lichter lijken te worden. Ook begeleidt zij organisatie- en familieopstellingen, het systemisch werken. Tijdens haar werk als Intensive Care verpleegkundige heeft zij met name gezien dat het ware contact met mensen, tussen alle hectiek door, van een onvoorstelbaar belang is. Zowel met patiënten als met collegae.

Het werken met mensen is belangrijk voor haar, net als het beeldend kunstenaarschap. Mensen zijn haar inspiratiebron voor het maken van beelden. En beeldhouwen verdiept haar werk met mensen.

CV

20 december 1960, geboren in Apeldoorn

2015

Masterclass: De bewegingen van de ziel bij Phoenix opleidingen

2013

Training: Ontdekken van de Leidende Principes in Organisaties, Bert Hellinger Instituut

2011

De Maskermaker (Systemisch werken, lichaamswerk) bij Phoenix Opleidingen

2009

Systemisch werken bij Phoenix Opleidingen

Diverse cursussen en werkstages voor het beeldend kunstenaarschap

2007

Opleiding tot mastercoach bij Mastercoaching International

2004

Post HBO Opleiding tot trainer bij bgl&partners

Diverse trainingen op het vlak van coaching en communicatieve vaardigheden

2008

VABK, Vrije Academie Beeldende Kunst, vierjarige opleiding

1998

Omgangskunde Hogeschool Midden Nederland

1984

Intensive care verpleegkundige UMCU

En verder

 

Gehuwd
Drie prachtige kinderen
Een allerleukste kleinzoon
Sport veel
Hou van reizen
Natuur als inspiratiebron